De eerste Tactics

De eerste Tactics
Go to Source

En gisteren was het zover, mijn eerste seminar nieuwe stijl met behulp van (een even haperende) laptop.
Het idee was om het seminar te beginnen met de uitleg over hoe je naar mijn idee, het best een parcours kan verkennen. Creatief leren denken en jezelf laten verleiden tot het verzinnen van een misschien betere oplossing. Hoe doe je dat en waar begin je mee? Daarnaast je leren wapenen tegen invloeden van buitenaf. Leren datgene te doen, wat je moet doen, no matter what.
Twee parcoursen moesten er gelopen worden afhankelijk van het niveau ( 1 iemand liep als uitzondering in een wat hogere groep, sorry, kon niet anders) Het eerste parcours was verkennen onder leiding van mij en praten over…….
Het tweede parcours wilde ik dat men in teams zou lopen, met een opdracht, die men op papier uit moest voeren. 
Het idee was tweeledig;
1) ik wilde dat de deelnemers met elkaar in gesprek raakten en met elkaar overlegden, ipv zichzelf verlegen op te sluiten, actief deelnemen en je niet schamen over hoe en wat jij denkt.
2) het moest een spel worden waarbij de deelnemers ook meer met elkaar begaan zouden zijn, met spanning, uitdaging en verleiding. Het eerste was een succes en erg leuk om te zien. Men praatte met elkaar en overlegde, zodat ik ondertussen het parcours kon veranderen. nadat men de opdracht af had, mocht men verkennen. Het onderling overleggen ging door tijdens het verkennen en was leuk om te zien. Ik merkte wel dat men nog moeite had met het denken in lijnen en nog dacht zoals men gewend was te denken. Het tweede was zeker leuk en zeker bij de beginnersgroep kon je zien, dat men zich liet verleiden tot anders lopen, maar het idee is wel voor verbetering vatbaar (goed het was ook de eerste keer). Meer spanning en nog meer een spel. De volgende edities in Drachten (november) en  Velddriel (december) zullen dan ook worden aangepast
Het gebruik van de video is een succes, men ziet wat ze goed en wat fout en dat werkt goed. Met hele parcoursen vraagt het natuurlijk veel tijd, maar dat betaald zich wel terug, omdat men veel sneller ziet wat goed of fout was en dus sneller verbetert. 
Het seminar heeft voor mij als doel dat combinaties, vloeiend en snel het parcours afleggen, doordat men voornamelijk op de juiste plaats leert te staan en dat lukte bij iedereen. Honden gingen sneller en beter lopen en handlers dito.
Heel veel tijd voor het aanleren of verbeteren van technieken is er niet, maar je geeft handlers wel het gevoel op welk tempo er gewerkt moet worden en hoe je in en parcours moet staan. Dan pas zie je of je een techniek beheerst of kent. Je kon gisteren goed zien, dat mensen technieken combineren of fout uitvoeren, waardoor hun honden in verwarring raakten. Na wat verbeteringen liep het vaak meteen een stuk vlotter en kreeg men ook vertrouwen, dat men een (in hun ogen moeilijk) parcours toch konden volbrengen.
Daarna nog met Marc, Linda en Angela getraind, stukken met de video geanalyseerd en voor we het wisten was het 19.30 uur en ik was om 07.30 uur begonnen, 12 uur bezig geweest. Het was dus een lange dag, maar werkelijk voorbij gevlogen.


Go to Source
Author: {authorlink}